Blog

Vet vertraagt de spieren. Als ik wendbaarder wil worden, moet ik vet kwijt en mijn spieren trainen, zodat ik in onverwachte situaties kan meebewegen. Dat geldt niet alleen voor iedereen die wil afvallen, maar ook voor de organisaties waarin we werken. Veel organisaties grijpen naar de kaasschaaf of het keukenmes om af te vallen. Maar hoe weet je dat je alleen overtollig vet wegsnijdt en geen spierweefsel?

De oliebollen zijn op, de champagneflessen leeg en de realiteit is dat ik elk nieuw jaar wakker word met de behoefte om wat af te vallen. Zoals de meesten wil ik meer gaan bewegen, gezonder en minder gaan eten. Maar resultaten komen langzaam en zijn niet meteen zichtbaar. Afvallen vergt flinke discipline en doorzettingsvermogen. Daarbij komt dat er wekelijks verleidingen zijn, zoals een feestje hier en een borrel daar. Het schiet niet echt op. Dan maar onder het mes?

Als organisaties ‘te dik’ worden, willen ze zo snel mogelijk ‘vet’ kwijt en gaan ze vaak met het keukenmes in de weer. Er is echter nog nooit iemand op een gezonde manier afgevallen door een stuk buik weg te snijden. Dat levert toch al snel een enkeltje ziekenhuis op! Waarom doen organisaties dat dan wel? Waarom die permanente focus op het verminderen van het aantal werknemers? Wie zegt dat dit vet is? Hoe weet je als organisatie dat je geen spierweefsel wegsnijdt?

Terug naar mijzelf. Wat deed ik voorheen verkeerd? Ik legde te veel focus op het resultaat, terwijl het beter is te focussen op het proces. Spartaans leven houd ik niet vol, dus zorg ik nu voor een gezonde dagelijkse balans die ik wél kan volhouden. Bijvoorbeeld dagelijks vijf activiteiten die bijdragen aan mijn doel. En maximaal één activiteit per dag die daar absoluut niet aan bijdraagt. Sport en gezond eten horen natuurlijk bij die vijf gezonde activiteiten. Maar het kunnen ook kleine dingen zijn, zoals het koekje bij de koffie laten liggen of een wandeling maken na het eten. Maar ook wat extra bewegen voorafgaand aan een feestje. Zo ontstaat er langzaam een gewoonte die ik makkelijk en lang vol kan houden. Ik focus niet meer op het overgewicht dat ik nog niet kwijt ben, maar op het behalen van mijn dagelijkse doelstelling.

Voor organisaties geldt hetzelfde. Staar je niet blind op minder kosten of minder werknemers, maar op de processen die jouw organisatie uitvoert. Hoeveel van de activiteiten dragen bij aan het einddoel van het proces of voegen waarde toe voor je klant? Weet je welke activiteiten niet bijdragen en dus vet zijn? Kun je deze overbodige activiteiten direct wegsnijden, of heb je daar meer tijd voor nodig omdat er nog afhankelijkheden zijn? Hoe voorkom je dat je spierweefsel wegsnijdt in de vorm van broodnodige kennis en ervaring?

Niet al het vet kan je wegsnijden. Een klein deel biedt namelijk bescherming om onverwachte dingen te kunnen opvangen. Als je als mens vel over been bent, ontbreekt het herstelvermogen bij ziekte. Organisaties hebben een beetje vet nodig om in te kunnen spelen op veranderende vraag, marktomstandigheden of wetgeving. Dan blijkt het vet de reservebrandstof te zijn die je helpt te overleven.

Overtollig vet verdwijnt niet van vandaag op morgen. Alle verandering is moeilijk en het begint met (persoonlijk) leiderschap. Wat wil je bereiken? Hoe graag wil je het en hoeveel wil je er voor doen? Wat kan er wel en wat kan absoluut niet?

Lukraak vet wegsnijden is niet de oplossing. Een cultuur creëren, waarbij alle mensen die samenwerken in een proces, dagelijks met elkaar kleine verbeteringen realiseren, wel! Hierbij ligt de focus op het proces, niet op het resultaat. Op korte termijn zie je niet de grote veranderingen die je voor ogen hebt. Maar juist die kleine verbeteringen zijn voor medewerkers wel zichtbaar en leveren vaak positieve energie en inspiratie op. Het versterkt de samenwerking, het geloof in het gezamenlijke doel en het vertrouwen op de goede weg te zijn. Elke dag kleine stapjes om het vol te kunnen houden. Het beoogde resultaat komt dan vanzelf en zal beter zijn dan je vooraf had kunnen voorspellen.

Ik wens iedereen dan ook een goed en gezond 2019. Dat kleine verbeteringen in het proces het vet langzaam doen oplossen en het spierweefsel getraind wordt voor de toekomst.

Bronno van der Schans is eigenaar van Procesdokter. Hij helpt en adviseert organisaties bij het verbeteren van hun bedrijfsprocessen en het verhogen van de waarde die ze leveren aan hun klanten.

Meer weten? Neem contact op via bronno@procesdokter.nl of 06-15037626